Dit jaar heeft GISwijzer een les zonder een GIS programma gegeven. De reden hiervoor is dat de les werd gegeven aan jonge leerlingen (groep 3 en 4) van de basis school Hof ter Weide. Daarnaast heeft de school google Chrome Books en hierop kan helaas geen QGIS worden geïnstalleerd.

Deze geoweek les is in het kader van het IPC curriculum gegeven, wat de school hanteert. Leerlingen zijn creatief aan de slag gegaan om hun ideale schoolplein te maken. Dit is zeer actueel omdat op de school een schoolplein commissie bezig is om een nieuw groener plein te ontwikkelen. Leerlingen kunnen met het maken van de schoolplein kaart ook meedenken en de directie helpen overtuigen dat op een schoolplein, naast groen, ook speeltoestellen horen. 

De leerlingen hebben daarom een papieren kaart gemaakt. Uitleg is gegeven over waarom tegels eruit moeten en groen erin: temperatuur verlaging, neerslag naar grondwater i.p.v. riolering en huisjes voor diertjes. Daarnaast is uitleg gegeven over twee type kaarten: topografische kaarten en thematische kaarten. De leerlingen hebben een thematische kaart gemaakt waar een titel moest worden gekozen en verschillende objecten waar ze uit mochten kiezen. Het resultaat mag er wezen:

Keuzes:

  • 2 nieuwe toestellen (knippen en plakken)
  • 1 huisje voor diertjes (knippen en plakken)
  • 1 Looppad met verschillende ondergronden (knippen en plakken)
  • 1 plant (knippen en plakken)
  • 2 speeltoestellen die op het plein mogen blijven (knippen en plakken)
  • Fietsroute voor de kleuters intekenen

Margit van GISwijzer heeft de bevindingen van de kaarten (4 groepen) in een aantal grafieken geplaatst, (zie www.giswijzer.nl voor de resultaten) zodat naast de leerlingen ook de groene schoolplein commissie in 1 oogopslag zag welke dingen de leerlingen belangrijk vinden op het schoolplein.

Het toffe uitdeel cadeautje, de kompas sleutelhanger, van de Geoweek sloot prima aan op deze geoweek expeditie en de beleving van de kinderen. Ze waren er enorm blij mee!

Comments are closed.